Menu pod nagłówkowe

sobota, 15 października 2011

Cytrynowe kwadraciki

Ostatnio do wszystkiego wkrapiam cytrynkę. Z tego powodu szukałam ciasta szybkiego do zrobienia i mocno cytrynowego. Skorzystałam z tego przepisu powiększając składniki na moją ciut większą blaszkę i dodając więcej cytryn. Efekt był mocnooo cytrynowy. Jak powiedział mój tato: "Aż lepiej się oddycha po takim kwadraciku" ;).

Ciasto jest rzeczywiście kruchutkie i zbite, a w połączeniu z puszystym kremem cytrynowym, który mi osobiście przypominał mokrą, leciutką bezę, daje rewelacyjny efekt. Jeśli planujecie zrobić mocno cytrynową wersję proponuję jeść przy kubku gorzkiej kawy, bo ciasto jest mocno słodkie i mocno kwaśne. Więcej niż jeden kawałek na raz zajadł tylko mój tato, któremu kwadraciki baaardzo przypadły do gustu. Wkrótce zamierzam przetestować to ciasto z leciutkim posmakiem cytrynowym i mniej posłodzić bezę dla wszystkich miłośników cytryn, nie tylko tych ekstremalnych. ;)



Składniki potrzebne na ciasto (blaszka 25x35 cm):
- 2 szklanki mąki tortowej z górką (350g),
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 350 g masła o temperaturze pokojowej.

Składniki na krem cytrynowy: 
- 7  jajek,
- 2 i 1/3 szklanki cukru pudru (wersja mniej słodka 1 i 3/4 szklanki),
- 0,5 szklanki mąki tortowej,
- skórka starta z cytryn,
- sok z 5 cytryn (zrobiłam bardzo mocno cytrynowe, jeśli chcesz po prostu cytrynowe wystarczą 2),
- cukier puder do posypania.

Jak zrobić:
1. Masło, mąkę i cukry wyrobić (miksując później ręcznie połączyć).


2. Ciasto wgnieść w blaszkę i włożyć do lodówki na pół godziny.


3. W tym czasie ścieramy skórkę z cytryn i potem wyciskamy cytrynki.


4. Zimne ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do podpieczenia (200 stopni) na pół godziny.


5. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka. Do już ubitych białek dodajemy STOPNIOWO cukier puder (dodawałam po 2 łyżeczki). To samo robimy z żółtkami.


6. Mąkę i skórkę z cytryn dodajemy delikatnie mieszając. Na koniec wlewamy sok z cytryny.


7. Krem cytrynowy wlewamy na podpieczone ciasto i dalej pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.


8. Upieczone ciacho studzimy i posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!! :)

6 komentarzy:

  1. Niesamowicie apetyczne kwadraciki:)
    Podziwiam porządek w czasie pieczenia, ja gdybym miała robic zdjęcia w trakcie przygotowywania ciasta, musiałabym pokazać straszny bałagan. Chociaz za każdym razem postanawiam, że uda mi się utrzymać porządek:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam lekko kwaśne, cytrynowe ciasta. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taką cytrynkę zjadłabym z chęcią! i ten żółty kolor, kojarzący się z latem...

    OdpowiedzUsuń
  4. piekłam je kiedyś i strasznie mi smakowało, takie intensywnie cytrynowe, znowu mam na nie smaka, fajnie, ze mi przypomniałaś o tym ciachu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda powalająco to ciacho cytrynowe,dawno nie robiłam cytrynowego bo przeważnie kupuję prażone jabłka w Lildu i robię szybki jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń





Durszlak.pl