Ostatnio do wszystkiego wkrapiam cytrynkę. Z tego powodu szukałam ciasta szybkiego do zrobienia i mocno cytrynowego. Skorzystałam z tego przepisu powiększając składniki na moją ciut większą blaszkę i dodając więcej cytryn. Efekt był mocnooo cytrynowy. Jak powiedział mój tato: "Aż lepiej się oddycha po takim kwadraciku" ;).
Ciasto jest rzeczywiście kruchutkie i zbite, a w połączeniu z puszystym kremem cytrynowym, który mi osobiście przypominał mokrą, leciutką bezę, daje rewelacyjny efekt. Jeśli planujecie zrobić mocno cytrynową wersję proponuję jeść przy kubku gorzkiej kawy, bo ciasto jest mocno słodkie i mocno kwaśne. Więcej niż jeden kawałek na raz zajadł tylko mój tato, któremu kwadraciki baaardzo przypadły do gustu. Wkrótce zamierzam przetestować to ciasto z leciutkim posmakiem cytrynowym i mniej posłodzić bezę dla wszystkich miłośników cytryn, nie tylko tych ekstremalnych. ;)
Ciasto jest rzeczywiście kruchutkie i zbite, a w połączeniu z puszystym kremem cytrynowym, który mi osobiście przypominał mokrą, leciutką bezę, daje rewelacyjny efekt. Jeśli planujecie zrobić mocno cytrynową wersję proponuję jeść przy kubku gorzkiej kawy, bo ciasto jest mocno słodkie i mocno kwaśne. Więcej niż jeden kawałek na raz zajadł tylko mój tato, któremu kwadraciki baaardzo przypadły do gustu. Wkrótce zamierzam przetestować to ciasto z leciutkim posmakiem cytrynowym i mniej posłodzić bezę dla wszystkich miłośników cytryn, nie tylko tych ekstremalnych. ;)
- 2 szklanki mąki tortowej z górką (350g),
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 350 g masła o temperaturze pokojowej.
Składniki na krem cytrynowy:
- 7 jajek,
- 2 i 1/3 szklanki cukru pudru (wersja mniej słodka 1 i 3/4 szklanki),
- 0,5 szklanki mąki tortowej,
- skórka starta z cytryn,
- sok z 5 cytryn (zrobiłam bardzo mocno cytrynowe, jeśli chcesz po prostu cytrynowe wystarczą 2),
- cukier puder do posypania.
Jak zrobić:
1. Masło, mąkę i cukry wyrobić (miksując później ręcznie połączyć).3. W tym czasie ścieramy skórkę z cytryn i potem wyciskamy cytrynki.
Niesamowicie apetyczne kwadraciki:)
OdpowiedzUsuńPodziwiam porządek w czasie pieczenia, ja gdybym miała robic zdjęcia w trakcie przygotowywania ciasta, musiałabym pokazać straszny bałagan. Chociaz za każdym razem postanawiam, że uda mi się utrzymać porządek:))
Mam smaka na cytrynkę;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam lekko kwaśne, cytrynowe ciasta. Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńtaką cytrynkę zjadłabym z chęcią! i ten żółty kolor, kojarzący się z latem...
OdpowiedzUsuńpiekłam je kiedyś i strasznie mi smakowało, takie intensywnie cytrynowe, znowu mam na nie smaka, fajnie, ze mi przypomniałaś o tym ciachu :)
OdpowiedzUsuńwygląda powalająco to ciacho cytrynowe,dawno nie robiłam cytrynowego bo przeważnie kupuję prażone jabłka w Lildu i robię szybki jabłecznik.
OdpowiedzUsuń