poniedziałek, 19 września 2011

Owsianka budyniowo-śmietankowa z ananasem, kiwi i bananem

Ostatnio zaczęłam dodawać do owsianek ananasy. Okazało się, że był to bardzo trafiony pomysł. Jak mówi mój K. to takie połączenie truskawek z cytryną.

Ananasy są bogate w witaminy z grupy B i magnez. Do tego są niskokaloryczne. Jeden plaster świeżego ananasa ma 43 kcal. Kiwi natomiast to źródło witaminy E. Mają jej ok. 4 razy więcej niż innych witamin, a jedno małe kiwi to 1/10 zapotrzebowania człowieka na tę witaminkę. Kaloryczność kiwi plasuje się na miejscu koło plastra ananasa.



4 czubate łyżki płatków owsianych górskich,
zagotowanych w szklance mleka,
czubata łyżka budyniu śmietankowego,
rozpuszczonego w 1/2 szklance mleka i wlanego pod koniec gotowania owsianki,
2 plastry ananasa (jeden pokrojony w kosteczkę w środku),
średnie kiwi (pół pokrojone w środku),
pół banana (proponuję dodać więcej banana i mniej kiwi będzie smaczniej).


...ananasowy kwiatek...


3 komentarze:

  1. Tak egzotycznie pysznie, na dodatek z budyniem.. ta owsianka musiała być nieziemska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie na taki szary poranek :)

    OdpowiedzUsuń





Durszlak.pl