Menu pod nagłówkowe

piątek, 2 września 2011

Pleśniak porzeczkowy z aromatem cytrynowym

Mojego piątego w karierze kulinarnej pleśniaka postanowiłam uwiecznić. Piekłam już z nadzieniem jabłkowym (dżem jabłkowy domowej roboty taty) i dżemem porzeczkowym. Dodawałam różne aromaty: migdałowy, rumowy i cytrynowy albo piekłam bez. Metodą prób i błędów, przy pomocy moich domowych smakoszy, podobierałam składniki w taki sposób by był najsmaczniejszy. :) Zapraszam do spróbowania.






Składniki potrzebne na blaszkę 25x35cm:
- 1 kg mąki tortowej,
- 2 margaryny,
- 7 jajek (jeżeli są duże wystarczy 5-6),
- 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szklanka cukru do ciasta (Opcjonalnie, robiłam też ciasto bez cukru, ze słodką bezą. Całość i tak była słodka.),
- 1-1,5 szklanki cukru pudru do białek (Ilość zależy od tego czy chcemy, by beza była bardzo słodka.),
- 2 dżemy porzeczkowe (Lubię jak jest dużo nadzienia, a jeden cieniutko pokrywa blaszkę.),
- czubata łyżka kakao,
- aromat cytrynowy.


 

Jak widać ilości podanych składników są duże, gdyż mam dużą rodzinę i o każdego, piekąc pleśniaka, musiałam zadbać:)


Jak zrobić:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Na blat (do dużej miski) wsypujemy 3 szklanki mąki tortowej, 7 żółtek jajek, 2 margaryny (od jednej odcinamy plasterek do wysmarowania blaszki), cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szklankę cukru.



2. Całość ugniatamy dosypując mąki do momentu kiedy nie będzie się mocno lepić do blatu. Ja zużyłam prawie całość.



3. Dzielimy na 2 części w stosunku 1/3 do 2/3. Do większej części dodajemy trochę aromatu cytrynowego i ugniatamy. Później odcinamy od niej 1/5 części (to będzie posypka na bezę). Do mniejszej części dodajemy czubatą łyżkę kakao i ugniatamy. Formujemy części w 3 jajowate kule (jak na zdjęciu poniżej) i dajemy na 2 godziny do zamrażalki.



4. Ścieramy na tarce o dużych oczkach największą część ciasta i równomiernie układamy na wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą blaszce.





5. Nakładamy na naszą pierwszą warstwę dżem porzeczkowy.



6. Ścieramy na tarce kakaową część ciasta i układamy na dżemie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na pół godziny.



7. W międzyczasie ubijamy białka dosypując stopniowo cukier puder. Białka nałożymy na podpieczone ciasto.



8. Ścieramy na tarce najmniejszą część ciasta i posypujemy warstwę białek. Wkładamy do piekarnika na następne pół godziny. 



SMACZNEGO!!! :)

3 komentarze:

  1. Ciasteczkowy Potwór4 września 2011 00:55

    zawsze najlepsze rzeczy jak mnie nie ma :<

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ciasteczkowy potforze dla Ciebie specjalnie zrobię całą blaszkę jak do mnie przyjedziesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. 27 yr old Account Coordinator Boigie Hegarty, hailing from Manitou enjoys watching movies like Bright Leaves and BASE jumping. Took a trip to Al Qal'a of Beni Hammad and drives a Xterra. indeks

    OdpowiedzUsuń





Durszlak.pl