Wszyscy moi domownicy zajadają się nią całe lato. Moja mama dopracowała ją do perfekcji. :) Postanowiłam również spróbować swoich sił w pieczeniu. Pora sprzyjająca, bo ciasto doskonale nada się na niedzielny podwieczorek.
Składniki potrzebne na blaszkę 25x35cm:
- margaryna (250g),
- 2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 5 jajek (jeżeli są małe),
- 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 czubate łyżki kaszy manny,
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
- 2 kg jabłek,
- cukier puder,
- cynamon,
- bułka tarta.
Przygotowanie krok po kroku:
1. Od margaryny odkrajany nieduży plasterek, by wysmarować blaszkę. Resztę margaryny rozpuszczamy w garnku z dwiema szklankami cukru, torebką cukru waniliowego i 1/2 szklanki mleka. Rozpuszczone składniki studzimy.
2. Obieramy jabłka i kroimy w cienkie plasterki. Obtaczamy w cynamonie i mące.
3. Żółtka oddzielamy od białek. Do wystudzonej masy dodajemy: 5 żółtek, 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia, kasze mannę i budyń. Miksujemy do chwili uzyskania jednolitej masy.
4. Dodajemy pianę z ubitych białek i lekko mieszamy łącząc składniki.
5. Wylewamy cieniutką warstwę na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachą.
6. Układamy równomiernie jabłka.
7. Jabłka zalewamy pozostałą częścią ciasta. Tak przygotowaną blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy 1 godzinę i 15 min.
8. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Mmm pysznie wygląda, lubię takie przepisy rodzinne, bo jak coś się często robi, to znaczy, że smaczne :)
OdpowiedzUsuń