Menu pod nagłówkowe

wtorek, 6 września 2011

Jaglanka z jabłkiem i cynamonem

Kasze są polecane w każdej diecie. Są lekkostrawne, bogate w magnez, fosfor, cynk, witaminy z grupy B i witaminę E. Można je jeść na słono i słodko. Odnajdą się w sałatkach i zupach lub jako zamiennik ziemniaków.

Uwielbiam kaszę jaglaną na słodko, która pod względem zawartości cynku wyprzedza kaszę gryczaną. Dlatego jaglankę uczynię swoją pierwszą deserowo-zbożową potrawą, którą można zjeść na śniadanie, podwieczorek czy kolacje.


Do przyrządzenia potrzebujemy:
- jabłko (moje miało 250g),
- łyżeczkę cynamonu,
- 3 suszone śliwki lub rodzynki,
- 3 łyżki kaszy jaglanej.

Jak zrobić:
1. 3 łyżki kaszy jaglanej gotujemy w szklance wody (ok. 10-15min). Woda powinna odparować :)
2. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy cynamon.
3. Wykładamy na talerzu starte jabłka, ugotowaną kasze i suszone śliwki. Całość posypujemy  jeszcze raz cynamonem <3.

SMACZNEGO :)

3 komentarze:





Durszlak.pl